<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1291220187887895&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> PKI Supply er leverandør til kunstgræsbaner lavet på kork
dana lim

PKI Supply er leverandør til kunstgræsbaner lavet på kork

Benløse3

Miljørigtige kunstgræsbaner, hvor gummigranulatet bliver udskiftet med kork er fremtiden ifølge PKI Supply og Citylawn, som står bag en helt ny bane til Benløse IF i Ringsted. Fordelene ved det miljøvenlige træ er mange, og projektet bliver ikke meget dyrere, hvis man benytter kork i stedet for gummi.

Kunstgræsbaner er populære i fodboldverdenen, fordi det giver spillerne mulighed for at træne ude året rundt uanset vejret. I Danmark har man i mange år brugt gummigranulat, når man anlagde banerne, men granulatet ender ofte i naturen og giver miljømæssige problemer.

Gummigranulatet er lavet af gamle bildæk, og kan derfor være en forureningskilde, hvis mikroplast fra granulatet spredes i miljøet. Granulatet indeholder nemlig tungmetaller, som kan forurene drænvandet.

Derfor har man længe ledt efter et mere miljøvenligt alternativ. Og her har man fundet ud af, at granulat lavet af barken fra korkeg fungerer lige så godt som infill til banerne og er helt uden miljømæssige problemer. Samtidig bliver kork heller ikke påvirket af varmen på samme måde som gummigranulat, hvilket betyder, at banerne forbliver kølige og uden lugtgener, når solen står på.

Det naturlige produkt er netop nu lagt på kunstgræsbanen hos fodboldklubben Benløse IF i Ringsted, hvor Citylawn og PKI Supply er nogle af leverandørerne bag banen.

– Korkbaner er meget brugt i lande som Frankrig, Belgien og Holland, men det er først ved at vinde indpas i Danmark nu. Fra vi anlagde den første fullsize-bane i Danmark i 2018, har vi kun fået positivt feedback fra både dem, der skal vedligeholde banen og spillerne, som bruger den. Det er umuligt at undgå, at noget af infill’et fra banen vil komme ud i naturen, når banen bliver brugt, men med kork er det et naturprodukt, som ikke gør nogen skade, siger Theis Elkjær, salgschef hos den danske virksomhed Citylawn.

Kork er ikke et meget dyrere alternativ
Selvom fordelene ved brugen af korkgranulat både er en køligere bane og miljøforbedringer, så er udgifterne til anlæg af banen på næsten på niveau med de mere brugte gummigranulatbaner. Ifølge PKI Supply skyldes det, at idrætsklubber og især fodboldklubber ikke kender til det miljørigtige alternativ.

– Der er stort set kun fordele ved at udskifte gummigranulatet med kork. For os betyder det også meget at kunne pege på et mere miljørigtigt alternativ, når vi rådgiver vores kunder i forbindelse med etableringen af kunstgræsbaner. Vi har i mange år lavet miljørigtig lim og tape til banerne, men vi ser frem til et tættere samarbejde med Citylawn omkring kunstgræsbaner med kork, siger Jens Rasmussen, salgskonsulent hos PKI Supply.

Også hos Citylawn er man glade for samarbejdet med PKI Supply:

– Vi er glade for at have PKI Supply som leverandør. For det første fordi de er danske, så vi ved, at vi blot kan køre til Fredericia, og så er varerne på hylden. Derudover oplever vi også en stor fleksibilitet i alt, hvad de laver, ligesom de har givet os god sparring af flere omgange, siger Theis Elkjær.

Både hos Citylawn og PKI Supply tror man på, at brugen af korkgranulat er en del af fremtiden, når det kommer til kunstgræsbaner. I Sverige og Tyskland har man de seneste år set en stigning i brugen af korkgranulat, mens det i Danmark i øjeblikket kun er i klubber som Tingbjerg i København, Holbæk og snart også i Ringsted.