<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1291220187887895&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> Robotten er kommet i fred
dana lim

Robotten er kommet i fred


På tappelinje-C her hos Dana Lim finder man en prisbelønnet UR-robot fra planeten Jorden, der er udviklet i samarbejde med Cobot Lift. Robotten hjælper med at passe på Dana Lims medarbejdere
ved at tage sig af de tunge og ensformige løft. Den fylder minimalt og arbejder side om side med sine kolleger.

Det ville unægtelig være noget federe, hvis den kunne flyve, skyde med laser eller var kommet til jorden fra det ydre rum. Men UR står for noget så jordnært som Universal Robot og er en robotarm, der må arbejde uden indhegning. Robotten kører 24 timer i døgnet mandag til fredag som en hjælpende hånd på skifteholdene hos Dana Lim. Indtil videre, har den vist sig at være kommet i fred. Fabrikschef Erik Valentin understreger, at den ikke er indkøbt for at erstatte menneskelig arbejdskraft, men at den gør hverdagen lettere og mere sikker for mange af Dana Lims 160 medarbejdere.

- Robotten er udviklet til denne specifikke tappelinje, fordi den udfører en enorm slidsom opgave med at løfte de 15 kg tunge sække fyldt med spartelmasse. Det er på denne måde, vi bedst passer på vores medarbejdere. Det har aldrig været et spørgsmål om bortrationalisering, men om at få en ny tappelinje. Så vi måtte tænke ud af boksen, fortæller han.

Der er ikke meget plads at gøre godt med på i produktionshallen, så derfor måtte der tænkes
’Ud af boksen’. Ved opfindsomhed og et godt samarbejde opstod der en chance for at få opfyldt tre kriterier, der var altafgørende for at realisere projektet:

- Vi havde ikke meget plads, vi ville spare vores medarbejdere for tunge løft og vrid, og vi havde et stramt budget. Ved at indgå i et partnerskab med Cobot Lift kunne vi få opfyldt alle tre kriterier. Vi deltes om udviklingsudgifterne, og alle eventuelle patenter tilfaldt Cobot Lift. Vi er ikke i robotudviklingsbranchen, men i lim-, spartel- og fugebranchen, fortsætter Erik Valentin.

Med samarbejdet fik Dana Lim en ny tappelinje til en 1/3 del af prisen, og Cobot Lift fik et dansk patent. Ligeledes har løsningen fra Dana Lim netop vundet en COVR-award, der fra dansk side styres af Teknologisk Institut.

Hvordan virker en UR-robot?
Konstruktionen går i al sin enkelthed ud på, at en traditionel vakuumløfter er koblet sammen med en UR-robot, der styrer løftegrejets bevægelse samt grib og slip. Dermed undgår man, at en medarbejder skal løfte sække fra et sted til et andet på en produktionslinje.

- Kunsten er at få robotten til at styre løftegrejet, og med den styring, vi har udviklet, bliver det også muligt at sætte Cobot Lift på eksisterende løftegrej ude i en virksomhed, siger Flemming Truelsen, stifter og ejer af Cobot Lift.

Det specialudviklede værktøj – der består af elektronik og software – monteres for enden af robotarmen som styringsværktøj. Den funktion er Flemming Truelsen ved at tage et internationalt patent på.

Få selv fingrene i spartelmassen, der løftes på paller af vores robot.
Se alle vores spartelmasser her