mobile tree menu

ADHD-forskning løber med opmærksomheden ved prisfest

 

Årets Dana Lim Pris: ADHD er en særdeles udbredt lidelse og mange ADHD-patienter får ikke nødvendigvis den rette behandling. Det er baggrunden for det forskningsprojekt, som Dana Lim-prisen og fonden bag støtter i år. Prisen blev uddelt i fredags ved en festlig prisoverrækkelse.

 

I hver skoleklasse i Danmark sidder i gennemsnit ét barn med diagnosen ADHD, og har dermed massive problemer med opmærksomhedsforstyrrelser. Omkring 3% af os bokser med lidelsen ind i voksenlivet, mange uden at blive behandlet korrekt for det. Statistikken taler sit tydelige sprog: ADHD er en af de mest udbredte lidelser i befolkningen.

 

Mennesker med ADHD lider af udbredt koncentrationsbesvær og kan have svært ved at føre et normalt liv, hvis ikke de får den rette behandling. Det er udgangspunktet for det forskningsprojekt, som Dana Lim-prisen i år støtter. Prisen blev overrakt til en tydelig glad prisvinder ved en festlig prisoverrækkelse fredag den 5. oktober.

 

Socialt ansvar en del af hverdagen
Festen løb af stablen i Køge hos Dana Lim, som er landets største producent af lim, spartel- og fugemasse. Her er socialt ansvar en naturlig del af hverdagen. Det er Dana Lims ejer Kaj Hansen Fonden, der årligt uddeler prisen til videnskabelig forskning, der fremmer dansk erhvervsliv eller samfundet. Med prisen følger der i år et beløb på 430.000 kr.

 

Mogens Overgaard, som er formand for Kaj Hansen Fonden, er ikke i tvivl om, at dette års pris vil gøre en positiv forskel for de mange mennesker, der lever med ADHD:

 

- Med prisen har vi en enestående mulighed for at anerkende og fremme forskning på områder, som gavner udsatte borgere. Det gælder også ADHD, som en stor del af befolkningen lider af. Jeg tror de fleste af os kender nogen, der lever med sygdommen, og mange af dem kan have stor gavn af at få den rette behandling, så de kan få en god tilværelse, siger han i forbindelse med prisuddelingen.

 

Mogens Overgaard håber, at det beløb, der følger med prisen, vil sætte skub i forskningen og være med til at kaste lys over de områder, man i dag mangler viden om. Og på længere sigt skabe behandlingsmuligheder for såvel børn som voksne.

 

De nyeste teknikker
Prisen blev modtaget ved prisfesten i fredags af læge og lektor på Københavns Universitet, David Woldbye, som leder forskningsprojektet på Panum Instituttet. Om prisen forklarer han:

 

- Prisen og det medfølgende beløb skal finansiere forskning til bedre at forstå, hvad der sker i hjernen hos ADHD-patienter. Det er vores håb at denne forskning i så fald kan føre til bedre medicinsk behandling af patienterne, siger David Woldbye og tilføjer, at mange patienter underbehandles, fordi det er et kontroversielt område, der hersker forskellige holdninger til.

 

David Woldbyes forskning skal derfor bidrage med mere viden på området, og det sker med udgangspunkt i laboratorieforsøg. Nogle af de nyeste teknikker tages i brug, når signalstofferne i hjernen skal undersøges og bringe viden om, hvordan de præcist styrer vores opmærksomhed:

 

-Til forsøgene bruger vi for eksempel en helt ny teknik, der gør, at man kan kigge ind i de forskellige hjerneregioner og se, hvordan de reagerer, når de udsættes for forskellige tests. Vi håber dermed, at vi for første gang nogensinde kan visualisere, hvad der sker i forskellige dele af især for-hjernen, når vi udsætter den for ADHD-medicin, siger forskeren, som er meget glad for at kunne fortsætte sine forsøg i fuldt omfang med bidraget fra Dana Lim Prisen:

 

- Vi er meget taknemmelige og glade for at få denne støtte fra Kaj Hansen Fonden, for midlerne giver os mulighed for at forske i, hvorfor sygdommen opfører sig, som den gør - og det kan på sigt give os nogle metoder til at skræddersy behandlingen til den enkelte patient, siger den glade prismodtager.

 

Et positivt eksempel i dansk erhvervsliv
At forskningen vil føre til bedre og mere korrekt behandling af ADHD-patienter er en ambition, Dana Lims adm. direktør Lars Christensen kun kan bifalde. Ifølge Lars Christensen sætter Kaj Hansen Fonden i det hele taget et positivt eksempel for det øvrige danske erhvervsliv.

 

- Vi er stolte over, at det overskud, som vi genererer i driftsselskabet, bruges af fonden til at støtte velgørende formål. Det er et stort privilegium, at vi er en del af den velgørenhed, som Kaj Hansen Fonden står for, siger Lars Christensen, der ikke er i tvivl om, at det sociale ansvar har meget positiv afsmitning på den daglige drift af Dana Lim og på kulturen i virksomheden.

 

Fakta om Dana Lim-prisen

Dana Lim Prisen uddeles af Kai Hansens Fond, der ejer Dana Lim A/S. Prisen er primært målrettet videnskabelig forskning, der fremmer det danske erhvervsliv eller samfund. Den årlige prisuddeling betragtes i forskerkredse som en eftertragtet anerkendelse, og har siden den første uddeling i 1955 været tildelt et stort antal forskelligartede forskningsprojekter.