<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1291220187887895&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> Et klæbrigt mirakel
dana lim

Det er ikke bare tom snak, når Dana Lim som Danmarks største producent af lim-, spartel- og fugemasse kan bryste sig af at ”holde sammen på Danmark”. Lim er nemlig et sandt vidundermiddel, som udgør et uundværligt element i alt, der omgiver os i hverdagen, lige fra mobiltelefoner til vinduesrammer. Faktisk er lim et af de produkter, der gennem tiden har haft størst betydning for verdens innovation – ikke mindst inden for den miljøvenlige produktudvikling, hvor lim ofte har en grøn finger med i spillet.  

Sidder du dagligt på en stol, åbner døren og køber mad i emballage? Svaret er formentlig ja. Men er du samtidig opmærksom på, hvor mange af de redskaber, der indgår i din dagligdag, som er betinget af limens egenskaber? Takket være sine uanede kombinationsmuligheder udgør lim et essentielt element i store dele af vores hverdags- og arbejdsliv: Så læs med og bliv klogere på limens fortræffeligheder

Bidrager til miljøvenlighed, genanvendelse og ressourceoptimering
Kemikalieproducenter er sjældent kendt for deres bidrag til den bæredygtige produktudvikling. Men spørger man Dana Lims laboratoriechef Erik Andersen, så er lim ofte langt bedre end sit rygte. Faktisk er det både energibesparende og bidrager til at gøre andre processer mere miljøvenlige.

- Når vi snakker lim og fugemasse, så bidrager denne produktgruppe i høj grad til at skåne miljøet. Lige fra den energislugende transportsektor, hvor brug af sandwich-konstruktioner sparer store mængder brændstof til genbrug af materialer såsom granulerede bildæk som faldunderlag på legepladser samt forædling af spildprodukter ved eks. fremstilling af spån- eller MDF-plader – intet af dette havde været muligt uden brug af lim, siger han og fortsætter:

 

- Derudover bidrager lim positivt til anvendelsen af træ, hvilket bl.a. sikrer en markant minimering af ressourcespild i trærelateret produktion, fordi det ikke kun er stammen, som udnyttes, men derimod det meste af træet. Samtidig spiller lim en afgørende rolle i forbindelse med genbrug af nedrevne træhuse takket være dens evne til at skabe ny brugsværdi for byggematerialerne, der bl.a. kan knuses og limes sammen til f.eks. OSB-plader. 

De bedste egenskaber fra forskellige materialer
Ifølge Erik Andersen kan man ved hjælp af lim tage de bedste egenskaber fra en lang række materialer, såsom træ, aluminium, beton, skum, plast etc., sætte dem sammen og derigennem opnå en optimering af både funktionalitet og effektivitet, samtidig med at ressourcerne udnyttes bedre, så mindre går til spilde. Et godt eksempel er træ/alu-vinduer med vedligeholdelsesfrit aluminium udvendigt og træ indvendigt i kombination med flere lag glas, som sammenlimes til en energirigtig termorude. Han forklarer.

- Byggeriets høje energi- og tæthedskrav ville aldrig kunne opfyldes, hvis ikke det var for anvendelsen af lim. Miljøbelastningen ved limproduktion er med andre ord en dråbe i havet sammenlignet med de omfattende miljømæssige konsekvenser, som brugen af lim sparer samfundet for via alt lige fra mindsket brændstofforbrug og CO2-udledning til opvarmning, materialeforbrug, deponibehov etc. Faktisk anses lim for at være et af de produkter, der har haft størst betydning for verdens produktudvikling og innovation gennem tiden.

Uanede kombinationsmuligheder
Den omstændighed, at lim er i stand til at forbinde langt de fleste materialer, lige fra glas og metal til træ og papir, er særdeles praktisk – ikke mindst i byggeriet. Således ville mange materialekombinationer ikke kunne laves ved brug af andre kendte sammenføjningsmetoder såsom søm, skruer eller svejsning, pointerer Erik Andersen. 

- Lim rummer samtidig en række æstetiske og designmæssige fordele. Det skyldes ikke mindst de usynlige sammenføjningsmetoder. Tag nu konstruktionen af en fineret bordplade: Var fineren sømmet fast, ville det i den grad have skæmmet designet, lyder det afslutningsvis fra ham