mobile tree menu

Dana Lim prisen 2014

Til venstre: Karina Lyager. Til højre: Helle Nissen.

Firbenede fysioterapeuter modtager årets Dana Lim Pris

Dana Lim Prisen, der siden 1955 har været målrettet videnskabelig forskning, blev i år doneret til en i flere henseender usædvanlig modtager. Rosenkilde Gods Handicapridecenter i Middelfart har specialiseret sig i handicapridning samt ridefysioterapi for borgere med fysisk og psykisk handicap. Centeret kan med overrækkelsen af prisen på 300.000 kr. langt om længe realisere drømmen om at opføre Danmarks største sanse-ridebane.     

Den årlige Dana Lim Pris, der gennem syv årtier hovedsageligt er blevet uddelt til erhvervs- og samfundsfremmende forskningsprojekter, blev d. 25. april uddelt til en noget uventet modtager: Rosenkilde Gods Handicapridecenter er et stutteri, som har specialiseret sig i handicapridning, herunder træning og genoptræning for borgere med fysisk og psykisk handicap.

Prisen på 300.000 kr. skal bruges til at finansiere opførelsen af en såkaldt sanse-ridebane, som bliver den største af sin art i Danmark. Den nye sanse-ridebane, som forventes at stå færdig i juni måned, giver de besøgende mulighed for at se, dufte, føle og høre eks. rislende vand, bløde bamser, velduftende blomster, musik mv. Ved stimulering af de forskellige sanser aktiveres hjernens genkendelsescenter, hvilket har vist sig at have en gavnlig effekt i forbindelse med genoptræningen af især hjerneskadede borgere.      

Fysioterapi på hesteryg
Godset, som tilbyder alt inden for fysioterapeutisk behandling på hesteryg samt handicapridning til både fysiske og psykiske handicaps, blev indviet d. 1. september 2013 og modtager nu knap 80 borgere fra hele landet. De besøgende tæller alt fra personer med fysiske eller neurologiske lidelser såsom spastiske lammelser, sclerose eller ulykkesrelaterede handicap til psykiatriske patienter samt borgere med hjerneskader, senildemens, autisme, Downs Syndrom mv. Som ejer af Rosenkilde Gods Handicapridecenter følger Helle Nissen dagligt den helbredsmæssige udvikling hos godsets besøgende, og hun har stor tiltro til ridningens terapeutiske egenskaber:

- Vi oplever både børn og voksne, der efter blot få måneders ridefysioterapi opnår mærkbar bedring hvad angår bl.a. motorik, balanceevne og generelle fysiske udfoldelsesmuligheder. Eks. har vi oplevet en mandlig besøgende på 72 år, som vejede 120 kg, der efter blot to genoptræningssessioner på hesteryg skiftede rollatoren ud med en enkelt krykkestok, udtaler Helle Nissen og fortsætter:   

- Ridningens positive egenskaber, hvad angår fysiske handicaps, har længe været anerkendt, men den gavnlige effekt på psykiske lidelser har i den grad også vist sit værd. Eks. har anoreksi- og bulimipatienter vist sig at opnå beviselig bedring af omgang med hestene, og psykiske patienter kan faktisk få nedsat deres medicinindtag ved at lade samvær med heste indgå i deres behandling.

Et utraditionelt valg
Som direktør for Dana Lim er Mogens Overgaard ansvarlig for uddelingen af prisen, og han er ikke et sekund i tvivl om, at dette års pris er uddelt til et unikt projekt, som forhåbentlig vil bane vejen for lignende initiativer og tilbudsmuligheder til gavn for udsatte og ofte oversete borgere: 

- Traditionelt har Dana Lim Prisen været målrettet erhvervs- og samfundsfremmende videnskabelige forskningsprojekter. At valget i år er faldet på Rosenkilde Gods Handicapridecenter skyldes bl.a., at den nye sanse-ridebane rummer et stort potentiale i forhold til at sætte nye standarder for de behandlingsmuligheder, som godsets besøgende o.a. ligestillede normalt tilbydes, forklarer Mogens Overgaard og fortsætter:

- Der findes kun ganske få sanse-ridebaner i Danmark, og netop derfor er det fantastisk, at godset snart kan stille et næsten enestående oplevelses- og rehabiliteringstilbud til rådighed for borgere med en vanskelig hverdag. Vi kan kun håbe, at de mange små succeshistorier, som stedet genererer, vil fremme igangsættelsen af flere initiativer som dette fremover.