<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1291220187887895&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> Rekordstor Dana Lim Pris deles af to forskere
dana lim

Rekordstor Dana Lim Pris deles af to forskere

 


Socialt ansvar står højt på dagsordenen hos Dana Lim, og det blev endnu en gang understreget, da vi uddelte Dana Lim Prisen fredag d. 4. oktober. Den rekordstore pris på 650.000 kr. går i år til hele to forskningsprojekter med hjertet på rette sted.

For os er socialt ansvar lige så naturligt, som at tage telefonen, når kunden ringer. Det er en helt central del af vores DNA at støtte samfunds- og erhvervsfremmende aktiviteter. Nok en gang blev det understreget, da vi uddelte Dana Lim Prisen til en festlig begivenhed i Køge fredag den. 4. oktober.

Det er Dana Lims ejer Kaj Hansen Fonden, der uddeler prisen til velgørende formål. I år gik prisen til ikke bare ét, men hele to forskellige forskningsprojekter. Den første pris, hvor der fulgte et beløb på 450.000 kr. med, gik til forskning i forebyggelse af blodpropper og hjerteflimmer efter hjerteoperationer. Den anden pris havde 200.000 kr. i medgift og gik til et ph.d.-studie med fokus på, hvordan man nemmere og hurtigere udreder patienter med stabile brystsmerter.

To prismodtagere, to hjertesager… bogstaveligt talt
Første prismodtager var overlæge Helena Domínguez. Hendes forskningsprojekt, LAACS-2, undersøger systematisk om en tillukning af hjertets venstre forkammers hjerteøre minimerer risikoen for blodpropper efter en hjerteoperation.

- Et hjerteøre er lidt ligesom blindtarmen. Det er en rest fra fosterudviklingen. Begynder venstre forkammers at flimre efter en hjerteoperation, er der risiko for, at der dannes blodpropper i venstre forkammer, især i hjerteøret, der kan sendes til hjernen og forårsage slagtilfælde. Med Kai Hansen Fondens bidrag kan vi nu systematisk undersøge, om en lukning af hjerteøret kan minimere denne risiko hos hjerteopererede patienter, fortæller overlæge Helene Domínguez.

Det er ikke kun overlæge Helena Domínguez, der har kastet sig over hjertet. Louise Hougesen Bjerkings ph.d-studie skal klarlægge en nemmere og hurtigere måde at udrede stabile brystsmerter på. I stedet for de ressourcetunge undersøgelser, der findes i dag, vil studiet benytte et såkaldt CADscor®System, der måler hjertelyde og flowet i kranspulsåren. Hun fortæller:

- Vi er meget taknemmelige for prisen, som bidrager til, at dette ph.d.-studie kan gennemføres. Forhåbentligt kommer vi nærmere en mere enkel metode til at afkræfte kranspulsåresygdom hos patienter med stabile brystsmerter. Vi vil benytte en lille sensor, der blandt andet måler patienternes hjertelyd. Dermed kan vi inden for et kvarter sige, om du skal til yderligere undersøgelser, eller om du intet fejler. Du skal ikke vente mange dage på svar eller have foretaget større avancerede undersøgelser.

Byggebranchens mest atypiske forretningskonstellation
Mogens Overgaard, som er formand for Kaj Hansen Fonden, er i år ekstra glad på både modtagernes og fondens vegne:

- Det er altid en stor dag, når vi skal overrække Dana Lim Prisen. Det gør mig ekstra glad, at vi i år kan støtte hele to forskningsprojekter til gavn for os alle. Vi har nok branchens mest atypiske forretningskonstellation, men det er det, der gør dette muligt, siger Mogens Overgaard og uddyber:

- Vi syntes, at begge projekter var så spændende, at vi ikke kunne sidde dem overhørig. Derfor besluttede vi, at begge skulle tildeles prisen. Det er jo en luksus, der er få fonde forundt. Men vi vil gerne hjælpe så mange som muligt og så bredt som muligt.

Mogens Overgaard håber at det rekordstore beløb, der følger med priserne, vil være med til at sætte skub i begge projekter og i sidste ende gøre livet nemmere for begge typer patienter.

Du kan læse mere om Kaj Hansen Fonden her