<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1291220187887895&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> Byggefuge eller malerfuge – hvad er forskellen?
dana lim

Byggefuge eller malerfuge – hvad er forskellen?
_U5R0323

Der kan let opstå tvivl om, hvilken fuge man står overfor, og hvem der skal udfylde den. Ofte oplever malerne fx, at de bliver bedt om at udfylde revner og mellemrum uanset størrelse og funktion. Men hvad er forskellen på de forskellige fuger – og hvem er det nu lige, der skal udføre dem?

Hvad er en fuge? Ganske kort defineres en fuge som et mellemrum af varierende størrelse og bredde mellem forskellige byggekomponenter. Dette kan blandt andet være mellemrummet mellem døre, vinduer og udvendigt murværk, samlinger af lofts- og vægelementer af beton eller mellemrummet mellem indvendigt træværk og vægge.

Nogle fuger er det, man kalder kraftoverførende, og som oftest udfyldes disse fuger af en fuge- eller murerentreprenør. Andre fuger er ikke kraftoverførende, men til for at optage mindre bevægelser i bygningen.

Bygningsfuge


En bygningsfuge er en fuge, der er beregnet til at optage bevægelserne i de forskellige bygningsdele. Ved bygningsfuger er der nogle ting, man skal være opmærksom på, inden arbejdet begyndes. Bygningsfugen stiller større krav til materialekendskabet og dimensioneringen af fugen for at bevægelserne kan optages korrekt.

For det første skal man vælge det rigtige produkt til opgaven. Er opgaven for eksempel en bygningsfuge imellem to facadeelementer kan man bl.a. vælge Dana Lim Sealflex Hybrid 522. Man skal dog samtidig være opmærksom på også at vælge det korrekte bagstop kaldet en fugebund. Fugebunden sikrer at man kun får vedhæftning i siderne og hjælper med til at holde dimensionen på fugen.

For det andet skal man sikre sig, at det er den rigtige faggruppe, der udfører opgaven. Mange bygningsfuger kræver ikke bare det korrekte produkt, men også den rette viden og håndelag for at udføre opgaven korrekt.

Malerfuge


Malerfuger er typisk mindre revner, sprækker og åbninger mellem forskellige typer af underlag. Udførelsen af disse fuger er ofte begrænset til, at fugemasse påføres med en fugepistol og efterfølgende efterglittes.
En malerfuge udfyldes typisk med en akrylfugemasse. Denne type fuge bør maksimalt have en bredde på 2 mm. Formålet med at udfylde mindre revner og mellemrum med akrylfugemasse er at afslutte opgaven med en flot finish.
Danaseal Acryl 504 er et godt bud på en god og klassisk malerfugemasse. 

Skal man bruge et produkt, der kan optage større bevægelser f.eks. omkring døre og vinduer er Danaseal Interior Hybrid 521 den rette fugemasse. Den er specielt udviklet til indendørs brug, den er overmalbar og har bliver ikke ’lyserød’ med tiden, som mange andre MS-Fuger kan have tendens til.

Malerfugen anvendes af æstetiske årsager i modsætning til byggefugen, der anvendes af praktiske årsager. Står man over for fugning mellem flader, hvor der forventes større bevægelser, skal man kigge mod andre produkter og evt.
en anden faggruppe til at udføre opgaven.

Vi er klar, hvis du er i tvivl


Vores tekniske afdeling sidder altid klar til at svare på spørgsmål vedrørende valg af produkter og korrekt brug af dem. Ligesom vores demobiler gerne kommer ud på byggepladsen med masser af råd og vejledning i lastrummet. Du kan læse mere om demobilerne og deres chauffører her.
Kilder:
- Medlemsbladet Danske Malermestre nr. 2, side 32-33
- FSO - Fugebranchens Samarbejds- og Oplysningsråd