<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1291220187887895&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> Blåmuslinger inspirerer til ny biobaseret læderlim
dana lim

Blåmuslinger inspirerer til ny biobaseret læderlim

Blåmuslinger

Vi er sammen med en række førende aktører i gang med at udvikle fremtidens grønne biobaserede lim. Inspirationen kommer fra blåmuslinger, og ingredienslisten kan fx byde på rejeskaller og alger, så limen bliver helt fri for sundhedsskadelige opløsningsmidler.  

Hvordan kan det være, at fugt og vand kan få sko og andre læderprodukter til at gå op i limningen, mens blåmuslinger i saltvand uden videre klæber sig fast til sten og klipper, helt upåvirket af havets bølgeslag?

Det skal vi være med til at undersøge og omsætte til helt ny teknologi i et projekt, der er støttet af Miljøstyrelsen. Ud over Dana Lim består parterne bag projektet af Angulus Sko, Søren Lund Møbler A/S, Aarhus Universitet og Teknologisk Institut. Sammen skal vi de kommende år udvikle en effektiv biobaseret lim til læderindustrien – helt uden opløsningsmidler.

Læs også om Dana Lims bidrag til certificeret møbelproduktion
 
På forkant med grønne krav

- Opløsningsmidler eller solventer er stærkt sundhedsskadelige og derfor uønskede både i arbejdsmiljøet og miljøet generelt. Ved at udfase dem skaber vi derfor et bedre arbejdsmiljø for dem, der producerer og anvender solventbaserede lime. Samtidig vil producenter og leverandører være på forkant med en lovgivning, der løbende bliver skærpet, fortæller specialist i materialekemi Simon Frølich (ph.d.) fra Teknologisk Institut, der er leder af projektet.

Han suppleres af vores teknologichef Erik Andersen, der glæder sig over udsigten til en ny limtype med en grønnere profil:

- Bæredygtighed er højt på dagsordenen overalt, også hos producenter, der anvender lim i deres produkter. Derfor vil en ny biobaseret lim, der er mindst lige så effektiv som eksisterende solventbaserede lime, kunne yde et bidrag både til vores og vores kunders grønne omstilling.

Læs også, hvordan Dana Lim kan hjælpe med at skaffe point til Svanemærket byggeri

Muslingelim til operationssår

Forskere fra blandt andet Aarhus Universitet har ved at studere blåmuslinger tidligere kortlagt, hvad det er for kemiske håndtag, muslingerne drejer på for at fastgøre sig til våde overflader. Denne viden har ført til udviklingen af en ny limteknologi, der for eksempel påtænkes at blive brugt til at lukke sår efter operationer.
Blåmuslingernes effektive lim består af små elastiske tråde, og i enden af disse findes et såkaldt MFP-protein (mussel-foot protein), der får trådene til at hægte sig fast.

- En interessant egenskab ved muslingernes lim er desuden, at den kan hærde under vand og er selvreparerende. Det er egenskaber, som det er muligt at efterligne – og dermed skabe en lim med helt unikke evner, fortæller professor Henrik Birkedal fra Aarhus Universitet.

Ingen muslinger kommer til at lade livet

Den nye lim bliver fremstillet syntetisk. Det betyder med andre ord, at der ikke vil indgå blåmuslinger i limen. Til gengæld skal det kemiske råmateriale være biobaseret. Hvilken biomasse der skal indgå i limen, har specialisterne ikke lagt sig fast på, men i projektet laves der forsøg med blandt andet rejeskaller og alger.